W
zasadzie jest to zupełnie normalnie pieczone mięsko od szynki tylko sos doprawiam rozgotowując w nim piętkę pszennego
chleba . Jeśli nie próbowaliście nigdy takiego sosu gorąco go polecam .
Składniki :
1,5 kg wieprzowiny od szynki
2
cebule
6
łyżek oleju
1
czubata łyżeczka miodu
1
łyżeczka mielonej papryki
1/2
łyżeczka mielonego pieprzu
2
łyżki majeranku
mielony
kminek do smaku
1/2
łyżeczki soli
1
duża piętka z pszennego chleba
1/2 szklanki
słodkiej śmietanki
Przygotować marynatę z oleju ( 3 łyżki ) , miodu i przypraw ( kminku szczyptę ) .Natrzeć mięso i zostawić na kilka godzin .
Obsmażyć
mięso na pozostałym oleju w garnku o grubym dnie . Obsypać pokrojoną w piórka cebulą . Zalać
wodą tak by przykryła mięso .Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić
1,5 godziny z uchyloną pokrywką . Sos ma odparować do objętości 1 szklanki .
Mięso
wyjąć .
Do garnka wrzucić chleb , wlać śmietankę i na małym gazie dusić sos .
Zmiksować blenderem . Doprawić sos kminkiem , papryką i pieprzem.
Mięso
pokroić w plastry i podawać z sosem .
4 komentarze:
nigdy nie jadłam sosu chlebowego, ale zaintrygował mnie
pozdrawiam !
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
ja też nigdy nie jadłam sosu chlebowego...ale wypróbuję...
sos chlebowy? niebywałe! nigdy się nie spotkałam z takowym.
wiesz, zdjęcia są takie apetyczne - nie mam więc wątpliwości, że danie musi smakować wybornie.
sos chlebowy? niebywałe! nigdy się nie spotkałam z takowym.
wiesz, zdjęcia są takie apetyczne - nie mam więc wątpliwości, że danie musi smakować wybornie.
Prześlij komentarz