Zauważyłam
, że z wiekiem zaczynam sobie ułatwiać pracę . Zamiast robić roladki - robię
jedną roladę, zamiast kotlecików-klops. Na pulpety też ta mania padła . Po co
robić małe pulpeciki jak można zrobić jeden ,,pulpet" i pokroić go w
plastry ? Pomijając, to że mam o wiele mniej roboty, to smakuje równie dobrze i
wygląda fantastycznie .
Czas : 1 godzina
Składniki:
25
dag mięsa z piersi kurczaka ( duża połówka pojedynczej piersi)
2
jajka na twardo
1/2 suchej
kajzerki
1
łyżka bułki tartej
1
jajko
sól
pieprz
biały mielony
maggi
w płynie
Namoczyć suchą bułkę w ciepłej wodzie .
Odcisnąć.
Mięso umyć, osuszyć.
Zmielić w malakserze razem z bułką. Dodać jajko i
bułkę tartą. Wymieszać. Doprawić solą ,pieprzem i maggi.*
Jajka
na twardo podzielić po obraniu na białka i żółtka - pokroić je w kosteczkę .
Na
folii spożywczej umieścić prostokąt z masy mięsnej.
Na środku ułożyć pasek z
białek i pasek z żółtek.
Zawinąć brzegi tak by powstał rulon .
Zakręcić folię .
Ułożyć
w garnku do gotowania na parze i gotować
30 minut od chwili kiedy woda się zagotuje.
Wyjąć
, rozwinąć . Kroić w plastry .
Podawać z sosami lub polany roztopionym masłem.
*Masa
mięsna jest mało zwarta może sie wydawać że za rzadka ale tak ma być - po
ugotowaniu będzie ścisła
**
Podałam z makaronem ugotowanym na
barszczu czerwonym okraszonym po odcedzeniu masłem (,,Wstążki bordo" )
***
z tej ilości wychodzą 4 porcje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz