Pomysł na zabarwienie makaronu w barszczu czerwonym podpatrzyłam na blogu Facet i kuchnia . Trochę
zmodyfikowałam .
Czas: 30 minut
Składniki :
15 dag makaronu Tagliatelle
6 szklanek wody
15 łyżeczek barszczu czerwonego w
proszku
kilka kropel czerwonego barwnika
spożywczego
2 łyżki masła
Zagotować wodę. Wsypać barszcz. Dodać
kilka kropli barwnika ( tak by barszcz był purpurowy). Na wrzący wrzucić
makaron i ugotować al dente.
Odcedzić.
Włożyć z powrotem do garnka w którym się
gotował i dołożyć masło. Poczekać aż się rozpuści. Potrząsnąć garnkiem by
makaron pokrył się tłuszczem.
Teraz trochę o smaku- makaron ma
lekko kwaskowy ( bardzo delikatny - tak jak by pokropiono go cytryną ) smak .
Można go podawać jako dodatek do II Dania lub samodzielne danie np. posypany zieleniną i tartym parmezanem.
Co do barszczu w którym gotował się makaron można go użyć jako bazę na zupę ,,buraczkową" ( tarte buraczki ze słoika , ziemniaki z wczorajszego obiadu, śmietana itp.)
W oryginalnym przepisie nie używa się
barwnika ale chyba po prostu barszcz z kartonika ma bardziej intensywny kolor -
tego w proszku musiała bym dać za dużo i bałam się ,że makaron będzie potem za
kwaśny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz