poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Wstążki bordo


Pomysł na zabarwienie makaronu w barszczu czerwonym podpatrzyłam na blogu Facet i kuchnia   . Trochę zmodyfikowałam .




Czas: 30 minut
Składniki :
15 dag makaronu Tagliatelle
6 szklanek wody
15 łyżeczek barszczu czerwonego w proszku  
kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
2 łyżki masła
Zagotować wodę. Wsypać barszcz. Dodać kilka kropli barwnika ( tak by barszcz był purpurowy). Na wrzący wrzucić makaron i ugotować al dente.




 Odcedzić. 




Włożyć z powrotem do garnka w którym się gotował i dołożyć masło. Poczekać aż się rozpuści. Potrząsnąć garnkiem by makaron pokrył się tłuszczem.




Teraz trochę o smaku- makaron ma lekko kwaskowy ( bardzo delikatny - tak jak by pokropiono go cytryną ) smak .


Można go podawać jako dodatek do II Dania lub samodzielne danie np. posypany zieleniną i tartym parmezanem.


Co do barszczu w którym gotował się makaron można go użyć jako bazę na zupę ,,buraczkową" ( tarte buraczki ze słoika , ziemniaki z wczorajszego obiadu, śmietana itp.)
W oryginalnym przepisie nie używa się barwnika ale chyba po prostu barszcz z kartonika ma bardziej intensywny kolor - tego w proszku musiała bym dać za dużo i bałam się ,że makaron będzie potem za kwaśny.

Brak komentarzy: