Staram się zawsze robić na Święta galaretki . Od dawna są
to galaretki drobiowe . Najpierw dzieci wolały delikatny drób niż wieprzowinę (
bo wieprzowa galaretka jest wg nich tłusta ) . Potem drobiowe galaretki
królowały ze względu na dietę Mamy . A teraz po prostu przyzwyczailiśmy się i
zwyczajnie lubimy . Jak zwykle tych moich galaretki jest kilka odmian .
Świąteczna robiona jest na mocnym rosole *
Składniki
1/8 kury
30 dag wołowiny rosołowej
2 udka z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
1 duża cebula
1 grzybek suszony
2 liście laurowe
1 goździk
3 ziela angielskie
szczypta soli
maggi w płynie
2 jajka
1/3 puszki groszku konserwowego
2 litry wody
10 płaskich łyżeczek
żelatyny
Umyte mięso i obrane
umyte warzywa zalać wodą . Cebulę zrumienić w piekarniku lub na patelni dołożyć
do garnka razem z przyprawami .
Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować
na małym gazie 1,5 godziny .
Odszumować . Wyjąć mięso i warzywa .
Przecedzić
wywar . Doprawić do smaku .
Ugotować na twardo
jajka - ostudzić - obrać i pokroić w plasterki . Pokroić w plasterki 1
marchewkę .Odcedzić groszek.
Mięso z udek i
kawałki chudego mięsa wołowego obrać od
kości , z chrząstek i skór . Drobno rozetrzeć .
Namoczyć w 1/2
szklanki zimnej przegotowanej wody żelatynę .
W foremce ( ja użyłam
takiej do babki z ,, kominkiem" ) na dno wsypać porcje groszku , marchewki
, mięso -znów resztę groszku i marchewki .
Podgrzać wywar
.Rozpuścić w nim namoczoną żelatynę ( nie gotować ) . Zalać mięso. Zostawić by
ostygło. Wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin .
Wyjąć przewracając
delikatnie foremkę . Udekorować świątecznie .
* Resztę wołowiny ,
kurę , warzywa z rosołu obrane mrożę i używam po Świętach na pierogi , krokiety
, pasztet , zapiekanki , a czyste mięso z udek kurczaka właśnie do galarety (
nie pierś a udka bo są z galarecie smaczniejsze )
** Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od
upodobań .
*** można dodać do galarety roztarty dobrze ząbek czosnku -
ja ze względu na wymogi diety nie mogę tego zrobić
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz