Składniki :
1,5 kg schabu bez kości
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1/4 szklanki wytrawnej
cytrynówki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
2 liście kafiru
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
Wymieszać olej z miodem , papryką , pieprzem , solą . Natrzeć dokładnie mięso , polać wodą zmieszaną z cytrynówką - wrzucić do
marynaty listki kafiru i zostawić zawinięte w lodówce na kilka godzin
.
Przełożyć do żaroodpornego
naczynia razem z listkami kafiru .Podlać marynatą .
Wstawić do piekarnika .
Nastawić temperaturę na 200 * C i piec schab 1,5 godziny od ustalenia się temperatury .
Ostudzić . Pokroić w plastry .
3 komentarze:
Pięknie wygląda:)
Jestem strasznie ciekawa tego smaku...Piękne mięsiwo, tak na marginesie...
Ja marynuję w winie mięso na pasztet. Nabiera on wtedy niepowtarzalnego smaku.
Prześlij komentarz