Gołąbki nie zawsze muszą być w sosie pomidorowym.
SKŁADNIKI:
1 główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
( wołowo –wieprzowego )
2 woreczki
ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
3-4 usmażone na złoto
cebule ( pokrojone drobno )
1 pęczek usiekanego
koperku
3 jajka
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
1 łyżki masła
200 mll słodkiej
śmietanki
2 łyżki mąka do
zagęszczenia sosu
Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i
przyprawami .
Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia.
Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze
nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).
Na środek
każdego liścia kłaść porcję farszu .
Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka,
a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście
kapusty. Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą .Dusić 45
minut .
W osobnym rondelku rozpuścić masło, wsypać pokrojony koperek i chwilę
smażyć mieszając .Dodać mąkę .Zamieszać Wlać śmietankę i ½ litra wywaru z
gotowania gołąbków .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz