Wyobrażacie sobie Święta bez sałatki ? Bo
ja nie . I to sałatki w wersji klasycznej ? Dopuszczam dwie możliwości - albo
sałatka jarzynowa albo jarzynowa z szynką .Przez cały rok może być sałatka w
innych wersjach - na Święta tylko te dwie . Lubimy jadać ją samą , w
towarzystwie jajek na twardo z majonezem , pieczonych mięs , białej kiełbasy -
bez pieczywa bo przecież są tam ziemniaki to po co chleb :)
Składniki :
5 ziemniaków
3 średniej wielkości marchewki
2 pietruszki
ćwiartka średniego selera
5 jajek
1 puszka zielonego groszku
4 korniszony
20 dag chudej szynki
1 szklanka majonezu
1 łyżeczka pełna musztardy
sól
pieprz mielony
3 łyżki oleju z pestek winogron
Warzywa ( marchew ,
pietruszkę , seler i ziemniaki ) umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać
.Ugotować na twardo jajka ( gotować 5 minut i zostawić do ostygnięcia w wodzie
) .Obrać ze skorupek .
Pokroić ugotowane
warzywa , jajka i korniszony w drobną kostkę .
Proponuję dla ułatwienia kroić
zaczynając od ziemniaków . Wsypać je pokrojone do miski i polać olejem
zmieszanym z musztardą . Delikatnie wymieszać by pokryły się tłuszczem . Potem
kroić resztę wsypując warstwami . Odsączyć groszek i wsypać do sałatki .
Szynkę kroić zależnie
od upodobania albo w drobną kostkę albo w plastry a potem w paseczki ( ja tak
wolę ) .
Zamieszać wszystkie
składniki . Dokładać po łyżce majonez i mieszać tak by sałatka miała
konsystencję jaką lubimy ( resztę majonezu możemy rozsmarować po wierzchu
sałatki jeśli zostanie ) . Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem .
Zostawić na kilka godzin w lodówce by nabrała smaku .
Zostawić na kilka godzin w lodówce by nabrała smaku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz