Trochę odmiany w przyrządzaniu
mielonego . Ogólnie u mnie w rodzinie wszyscy lubią kotlety mielone . Żeby nie
było ciągle tak samo trochę pomieszałam różne przepisy i wyszły niby szaszłyki
z mielonego .
Czas : 30 minut
Składniki : ½ kg mięsa mielonego
( użyłam drobiowe )
2 duże cebule
mielony pieprz
sos sojowy
bułka tarta
18 średnich pieczarek
12 grubszych plastrów z ogórka (
nie obranego )
12 kawałków czerwonej papryki
majeranek
1 jajko
1 łyżka masła
olej do smażenia
Cebulę pokroić drobno i usmażyć
na rumiano na łyżce oleju. Dodać do mięsa .Wymieszać mięso z cebulą ,1/2
szklanki bułki tartej , jajkiem .Doprawić
sosem sojowym , pieprzem , majerankiem .Uformować 12 małych kotlecików i
obtoczyć je w bułce tartej . Na patelni
rozgrzać olej . Usmażyć kotleciki na rumiano ( przewracając kilkakrotnie z
jednej na drugą stronę ). Na drugiej patelni usmażyć w tym czasie pieczarki .Gdy pieczarki będą już gotowe
zdjąć je z patelni a na tłuszczu podsmażyć paprykę i ogórka .Na patyczki
nabijać pieczarkę , kotlecik, paprykę , ogórek , pieczarkę ,kotlecik , paprykę
, ogórek , pieczarkę . Przed podaniem
podgrzać w rozgrzanym piekarniku lub na patelni .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz