wtorek, 10 kwietnia 2012

Kulki i fasolki


Szybkie danie .Jak ma się gotowe podstawowe składniki to chwila moment i już mamy obiadek.


Czas : 30 minut

Składniki:

25 dag mięsa mielonego ( rodzaj jaki kto woli )
½ szklanki bułki tartej
1 jajko
pieprz mielony
maggi
sól
1 słoik fasoli w sosie pomidorowym ( użyłam ,,Fasola w sosie ze świeżych pomidorów " 700 g -  z Łowicza )
olej słonecznikowy
1 łyżka masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1/2 szklanki wody
pokrojona natka pietruszki
szczypta cukru
1 mini kostka czosnkowa Knorra
majeranek

Do mięsa dodać bułkę tartą , jajko, 2 łyżkami natki pietruszki .Wyrobić dokładnie masę mięsną . Doprawić maggi, pieprzem ,mini  kostką czosnkową Knorra , majerankiem .Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyć je na gorącym oleju.
Fasolę w sosie przełożyć do garnka .Włożyć kotleciki , wlać śmietankę i wodę .Dusić na małym gazie uważać by nie przypalić przez 15 minut .
Doprawić do smaku .
Podawać posypane natką pietruszki z pieczywem lub ziemniakami



Brak komentarzy: