Uwielbiam kurki- nie mogłam
sobie odmówić użycia ich w sezonie do gulaszu .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
50 dag wieprzowiny od szynki
lub schabu ( chudziutkie )
4 duże cebule
25 dag kurek
2
łyżki masła
2
łyżki smalcu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
1 kostka ,, Bulion wieprzowy
Knorra ( lub inna ulubiona rosołowa )
1 kostka mięsna Knorra ( lub
inna ulubiona )
2 łyżki mąki
3 szklanki wody
1/2 szklanki pokrojonego
koperku
Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać
pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym
dnie ( często mieszając ).Dodać
pokrojoną w piórka cebulę , kostkę mięsną i Bulion wieprzowy . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso
będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości.
Kurki oczyścić, większe
przekroić - małe zostawić w całości
.Rozgrzać na patelni masło i smażyć kurki 10 minut delikatnie mieszając
by się nie połamały. Osolić delikatnie do smaku.
Zarumienić mąkę na suchej
patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla. Doprawić do smaku.
Gdy gulasz jest już gotowy
dołożyć kurki i koper , a potem dusić
wszystko razem przez moment by smaki się
połączyły .
Dodałam do gulaszu koper choć
to raczej nie jest składnik często w tej potrawie występujący ale kurki kojarzą
mi się zawsze z lekko koperkową nutką . I muszę przyznać , że był to strzał w
dziesiątkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz