wtorek, 10 kwietnia 2012

,, Skurczony " gulasz wg Buni


Uwielbiam kurki- nie mogłam sobie odmówić użycia ich w sezonie do gulaszu .




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

50 dag wieprzowiny od szynki lub schabu ( chudziutkie )
4 duże  cebule
25 dag kurek
2 łyżki masła
2 łyżki smalcu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
1 kostka ,, Bulion wieprzowy Knorra ( lub inna ulubiona rosołowa )
1 kostka mięsna Knorra ( lub inna ulubiona )
2 łyżki mąki
3 szklanki wody
1/2 szklanki pokrojonego koperku

Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie ( często mieszając  ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , kostkę mięsną i Bulion wieprzowy  . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości.
Kurki oczyścić, większe przekroić - małe zostawić w całości  .Rozgrzać na patelni masło i smażyć kurki 10 minut delikatnie mieszając by się nie połamały. Osolić delikatnie do smaku.
Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla.  Doprawić do smaku.

Gdy gulasz jest już gotowy dołożyć  kurki i koper , a potem dusić wszystko razem  przez moment by smaki się połączyły .



Dodałam do gulaszu koper choć to raczej nie jest składnik często w tej potrawie występujący ale kurki kojarzą mi się zawsze z lekko koperkową nutką . I muszę przyznać , że był to strzał w dziesiątkę .



Brak komentarzy: