Mięso
piekę zawsze w większej porcji niż jest mi to potrzebne na obiad. Raz, że mięso
pieczone w małych kawałkach jest suche. Dwa - jak już mam upieczone mięso
dzielę je na porcje i mrożę ( na obiady i do chleba ). Trzy: mogę mięso podawać
w różnych wersjach - nie jesteśmy skazani na monotonię .
Składniki :
4 plastry upieczonego mięsa od szynki *
1/2
szklanki słodkiej 18 % śmietanki
1 łyżka mąki
2
łyżka masła
1
szklanka wywaru warzywnego ( może być z kostki rosołowej)
2
łyżki tartego chrzanu
4
łyżki pokrojonego koperku
sok
z cytryny
szczypta
cukru
W
rondelku rozpuścić masło. Wsypać koper i mieszając chwilę smażyć . Dodać mąkę i
wymieszać.
Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z chłodnym bulionem cały czas
mieszając .
Dodać chrzan. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i cukru.
Mięso
podgrzewamy albo bezpośrednio w sosie albo na patelni podlewając kilkoma
łyżkami wywaru warzywnego.
*
mięso ( np. 1,5 kg) pieczemy po uprzednim natarciu pasta przyprawową (2 łyżki oleju, 2 łyżeczki
papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz