Kto
nie lubi mielonych ? Tak myślałam - wszyscy lubią .A zastanawialiście sie
kiedyś ile jest ich odmian ? Klasyczny w bułce tartej , hamburger , chicken
burger , kebab itp. itd.
Z
grilla, duszone, smażone, z sosem i bez. A przecież jeszcze można upiec klops.
Nadziać jakimś farszem , wymieszać masę z dodatkami. Chyba nigdy nie skończą
się pomysły na mielone.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
20 dag mięsa mielonego wieprzowego
1/2 dużej cebuli
1 jajko
2 czubate łyżki bułki tartej
sól
pieprz mielony
mąka
maggi w płynie
4 łyżeczki chrzanu tartego
olej z pestek winogron do smażenia
2 łyżki masła
Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją
na łyżce oleju .
Mięso wymieszać z bułką tartą ,
jajkiem , podsmażoną cebulką .
Doprawić solą , pieprzem , maggi. Wymieszać
dokładnie.
Odstawić na pół godziny do lodówki.
Moczyć ręce w zimnej wodzie* i
formować placuszki . Na środek każdego nałożyć łyżeczkę tartego chrzanu .
Zakryć mięsem i uformować kotlet .
Obtoczyć kotlety w mące strzepując
jej nadmiar .
Smażyć na rumiano na oleju.
Zdjąć z patelni i przełożyć do
garnuszka . Dodać masło i kilka łyżek wody . Przykryć i dusić by doszły w
środku.
* takie ułatwienie -mięso mniej się
klei do dłoni
1 komentarz:
Zdecydowanie dobry pomysł z tym chrzanem :) uwielbiam jego dodatek do mięs
Prześlij komentarz