Można je podawać na deser lub
lekkie drugie danie .
Czas : 30 minut
Składniki ;
2 jajka
½ szklanki mleka
6 łyżek mąki ( ani płaskie, ani
czubate – takie średnie )
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel brzoskwiniowy ( taki
na ½ litra wody )
3 łyżki oleju
szczypta soli
cukier
20 dag sera białego
śmietankowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
¼ szklanki słodkiej śmietanki
¼ szklanki syropu od brzoskwiń
8 połówek brzoskwiń z syropu
1 kiwi
Z jajek, mąki, mleka, szczypty
soli, proszku do pieczenia, łyżki cukru, kisielu ( sypki ), 2 łyżek oleju
zrobić ciasto naleśnikowe .Odstawić . W tym czasie zmiksować ser z cukrem
waniliowym i cukrem ( do smaku ) . Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę
oliwy obracając patelnią tak by cała się natłuściła .Zlać olej. Nabierać chochelką do zupy ciasta naleśnikowego i
wlewać na patelnię . Rozprowadzić ciasto po patelni obracając nią . Usmażyć 6
naleśników ( obracając naleśniki w trakcie smażenia ). Posmarować serem
.Pokroić w kostkę 2 połówki brzoskwiń i posypać nimi ser na naleśnikach .
Zwinąć w rulony. Obciąć końce rulonów pod kątem i przeciąć każdy naleśnik na
pół pod takim samym kątem jak były obcinane końcówki.
W rondelku rozgrzać masło
.Wrzucić 3 połówki brzoskwiń roztarte na miazgę . Chwilę smażyć .Wsypać mąkę .
Wymieszać . Rozprowadzić śmietanką i syropem z brzoskwiń .
Naleśniki posypać po wierzchu
pokrojonymi w kostkę 2 połówkami brzoskwiń i kiwi.
Podawać przestudzone z lekko
ciepłym sosem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz