poniedziałek, 21 maja 2012

Brzoskwiniowe naleśniki z białym serem


Można je podawać na deser lub lekkie drugie danie .




Czas : 30 minut

Składniki ;

2 jajka
½ szklanki mleka
6 łyżek mąki ( ani płaskie, ani czubate – takie średnie )
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel brzoskwiniowy ( taki na ½ litra wody )
3 łyżki oleju
szczypta soli
cukier
20 dag sera białego śmietankowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
¼ szklanki słodkiej śmietanki
¼ szklanki syropu od brzoskwiń
8 połówek brzoskwiń z syropu
1 kiwi


Z jajek, mąki, mleka, szczypty soli, proszku do pieczenia, łyżki cukru, kisielu ( sypki ), 2 łyżek oleju zrobić ciasto naleśnikowe .Odstawić . W tym czasie zmiksować ser z cukrem waniliowym i cukrem ( do smaku ) . Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę oliwy obracając patelnią tak by cała się natłuściła .Zlać olej. Nabierać  chochelką do zupy ciasta naleśnikowego i wlewać na patelnię . Rozprowadzić ciasto po patelni obracając nią . Usmażyć 6 naleśników ( obracając naleśniki w trakcie smażenia ). Posmarować serem .Pokroić w kostkę 2 połówki brzoskwiń i posypać nimi ser na naleśnikach . Zwinąć w rulony. Obciąć końce rulonów pod kątem i przeciąć każdy naleśnik na pół pod takim samym kątem jak były obcinane końcówki.
W rondelku rozgrzać masło .Wrzucić 3 połówki brzoskwiń roztarte na miazgę . Chwilę smażyć .Wsypać mąkę . Wymieszać . Rozprowadzić śmietanką i syropem z brzoskwiń .
Naleśniki posypać po wierzchu pokrojonymi w kostkę 2 połówkami brzoskwiń i kiwi.
Podawać przestudzone z lekko ciepłym sosem .

Brak komentarzy: