Chyba obecnie nie jest to
popularna zupa . A pamiętam jak u mnie w domu robiło się potrawy z koniny
bardzo często. Mięso końskie jest jednym z bardziej szlachetnych gatunków
.Bulion ugotowany z koniny ma lekko słodkawy smak - szczególnie gdy jest
wzmocniony dużą ilością warzyw .Najlepszy jest na kawałku końskiego rosbefu ale,
że w sprzedaży jest u mnie tylko czyste mięso bez kości tzw. zrazówka lub
polędwica więc nie mam wyboru.
Czas : ok. 3.5 godzin
Składniki :
0,5 kg koniny tzw. zrazówki
1/2 cebuli
4 marchewki
1/2 pietruszki
1/8 selera
½ pora
1 gałązka lubczyku
2 gałązki natki pietruszki
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki soli
maggi w płynie
1 łyżka usiekanej natki
pietruszki
5 szklanek wody
czarny pieprz grubo mielony
4 średniej wielkości ugotowane w
mundurkach ziemniaki
Mięso umyć i ułożyć w garnku .Oczyścić warzywa- umyć-
osuszyć .Rozgrzaćpatelnię i wrzucić na nią cebulę, rozcięty na połówki por
i marchewki . Smażyć na suchej patelni tak
by cukier zawarty w warzywach zaczął się karmelizować .Dołożyć do garnka razem
z natką pietruszki, lubczykiem , zielem angielskim i liściem laurowym .
Zalać zimna woda . Doprowadzić
do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować ok. 3 godziny na małym gazie ( bulion ma
tylko ,,pyrkać"). Wyjąć z bulionu mięso i warzywa - przecedzić . Doprawić
maggi . Jeśli w trakcie gotowania woda
za bardzo wyparuje uzupełniać tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .Na
końcu ma pozostać 1/2 litra bulionu.
* tak jak każdy bulion tak i
ten z koniny potrzebuje czasu i tego by gotował się na małym gazie
** nie polecam opalania cebuli
i marchewki nad gazem bo lotne wszystkie szkodliwe ,,brudy" z gazu osiadają na naszych
warzywach
*** mięso z bulionu podaję
potem w jakimś sosie
****Nie szumuję
rosołu w trakcie gotowania bo ,, szumowiny " to czyste białko - opadną
potem na dno albo sie rozpuszczą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz