środa, 30 maja 2012

Fasolka szparagowa z masłem , koprem i cytryną


Fasolka szparagowa i koperek to smaczki lata . Nie mogłam sobie odmówić kupienia fasolki  mimo tego , że cena w końcówce maja jest jeszcze zabójcza .Przez całe lato jadamy ją na wszelkie sposoby nie tylko z bułką tartą rumienioną na maśle.

Czas : 30 minut
Składniki :
30 dag fasolki szparagowej żółtej
4 łyżki masła
pieprz cytrynowy do smaku
sól morska do smaku
sok z cytryny do smaku
4 łyżki pokrojonego koperku

Zagotować  wodę w dolnym garnku do gotowania na parze . W górnym garnku ułożyć umytą fasolkę z obciętymi końcówkami. Gotować fasolkę al'dente przez ok. 15-20  minut.
 Rozgrzać  masło  na patelni . Dodać koper,  szczyptę pieprzu cytrynowego i soli morskiej .Włożyć fasolkę i  zamieszać  by się pokryła przyprawami z masłem. 


Skropić sokiem z cytryny. Podawać na ciepło z ziemniakami z wody.

2 komentarze:

Beata pisze...

gratuluję! pensja czy emerytura super!

Unknown pisze...

Nie ma czego . Fasolka co prawda diabelnie droga ale kupiłam tylko 30 dag na 2 osoby i była z samymi ziemniaczkami to bankrutować nie muszę .