Czasem
tak jest ,że letni żar odbiera chęć do gotowania . Albo po prostu siedzimy na
powietrzu za długo i nie ma czasu na gotowanie . W takim wypadku ratuje
się gotowanymi ziemniakami z masełkiem (
lub inna okrasą ) i michą sałaty ze wszystkim co sezonowego akurat jest w domu
. A do tego chłodnik . A ,że przez całe lato ( i nie tylko latem ) jogurt jest niezbędnym produktem w lodówce to baza
do chłodniku jest.
Składniki:
1 szklanka zimnego gęstego jogurtu
1
średni ogórek gruntowy
1/2
szklanki pokrojonego drobno kopru
szczypta
soli
szczypta
cukru
Ogórek
umyć i utrzeć bez obierania na tarce jarzynowej ( średnie oczka ).
Koper drobno
usiekać. Jogurt roztrzepać za pomocą trzepaczki do ciasta na naleśniki. Wrzucić
do niego utarte ogórki i koper. Wymieszać i doprawić solą i cukrem.
Do
chwili podania trzymać w lodówce .
Ja
podaje ten chłodnik do popicia czyli w kubeczku - filiżance . Ale można też
podać w miseczce .
*
tych składników starczy na 2 małe porcje
5 komentarzy:
jak tylko temperatury u mnie wzrosną na pewno wypróbuję! w sam raz na upały :)
trochę jak mizeria ;)
wyglada pysznie!
i ja wypróbuję na pewno
pyszne :)
Ja dodaje jeszcze rzodkiewkę startą na grubych oczkach i szczypiorek :)
Prześlij komentarz