Gołąbki są potrawa obecną nie tylko w naszej kuchni. Robione w tak
wielu wersjach – zawsze są pyszne. To jest moja próba na gołąbki ze smakiem
orientalnym .
Czas : 2 godziny
Składniki :
12 wierzchnich liści z kapusty
białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
25 dag mięsa mielonego drobiowego
10 dag ryżu
1 płaska łyżeczka mielonego
pieprzu
sól
cukier
1 pasty z trawy cytrynowej ( lub
otartej skórki cytryny )
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 szklanka wywaru z gotowania
gołąbków
1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub 1 kostka
bulionowa lub inna przyprawa do zup )
1 szklanka gęstego mleka kokosowego
4 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki mąki ( płaskie )
Ze sparzonych liści białej
kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia. Ryż ugotować na sypko na pół miękko . Mięso , ryż , pieprz , trawę
cytrynową , 1 łyżkę wiórek kokosowych , szczyptę soli dokładnie wymieszać . Na
każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak
tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim
garnku . W 1,5 litrze gorącego wody
rozpuścić bulionetkę i zalać tym
gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków .
Zrobić białą zasmażkę z mąki z 3 łyżkami oleju . Rozprowadzić wywarem z
duszenia gołąbków zmieszanym z mlekiem kokosowym ,Dodać wiórki kokosowe.
Doprawić sos trawą cytrynową , szczyptą cukru i soli .
Podawać z sosem posypane
wiórkami marchewki ( surowej ) , zielonej części pora i skórki cytrynowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz