poniedziałek, 7 maja 2012

Biała kiełbasa z rozmarynem w sosie chlebowym


Biała kiełbasa to wędlina którą podaje na dziesiątki sposobów .Parzona , pieczoną , na zimno , na gorąco . Jako danie obiadowe i przekąskę . Moją ulubioną jest ta robiona wg przepisu Prababci - w sosie chlebowym . Ja zmodyfikowałam przepis dodając świeży rozmaryn .

Czas : 1 godzina
Składniki :
1 kg białej kiełbasy
1 duża cebula
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
piętka pszennego chleba ( świeżego )
2 gałązki rozmarynu
1/3 szklanki piwa
szczypta pieprzu
szczypta papryki mielonej
maggi w płynie
Surowe kiełbaski powiązać nicią do mięs tak by nie popękały w czasie parzenia a potem duszenia .


 Ułożyć w garnku. Zalać wodą tak by zakryła kiełbaski. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć  gaz i parzyć kiełbaski  na minimalnym 10 minut .


Wyjąć z wody i przestudzić .


W czasie kiedy kiełbasa sie parzy rozgrzać na dużej głębokiej patelni tłuszcz i zeszklić pokrojoną w piórka cebulkę . Dołożyć przestudzona kiełbasę i obsmażyć . Wrzucić rozmaryn . 


Posypać szczyptą pieprzu i papryki . Podlać piwem i szklanką  wywaru z parzenia .Dusić 20 minut. Wyjąć i odłożyć kiełbaski . Dodać do sosu chleb . Rozgotowywać 10 minut . Zmiksować blenderem . Doprawić do smaku .
Podawać polaną sosem udekorowaną świeżym rozmarynem .

Brak komentarzy: