Biała
kiełbasa to wędlina którą podaje na dziesiątki sposobów .Parzona , pieczoną ,
na zimno , na gorąco . Jako danie obiadowe i przekąskę . Moją ulubioną jest ta
robiona wg przepisu Prababci - w sosie chlebowym . Ja zmodyfikowałam przepis
dodając świeży rozmaryn .
Czas
: 1 godzina
Składniki
:
1 kg
białej kiełbasy
1
duża cebula
2
łyżki smalcu
2
łyżki masła
piętka
pszennego chleba ( świeżego )
2
gałązki rozmarynu
1/3
szklanki piwa
szczypta
pieprzu
szczypta
papryki mielonej
maggi
w płynie
Surowe
kiełbaski powiązać nicią do mięs tak by nie popękały w czasie parzenia a potem
duszenia .
Ułożyć w garnku. Zalać wodą tak by zakryła kiełbaski. Doprowadzić do
wrzenia . Zmniejszyć gaz i parzyć
kiełbaski na minimalnym 10 minut .
Wyjąć
z wody i przestudzić .
W
czasie kiedy kiełbasa sie parzy rozgrzać na dużej głębokiej patelni tłuszcz i
zeszklić pokrojoną w piórka cebulkę . Dołożyć przestudzona kiełbasę i obsmażyć
. Wrzucić rozmaryn .
Posypać szczyptą pieprzu i papryki . Podlać piwem i
szklanką wywaru z parzenia .Dusić 20
minut. Wyjąć i odłożyć kiełbaski . Dodać do sosu chleb . Rozgotowywać 10 minut
. Zmiksować blenderem . Doprawić do smaku .
Podawać
polaną sosem udekorowaną świeżym rozmarynem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz