czwartek, 3 maja 2012

Udka w marynacie Bulionetkowej


Spodobało mi się robienie marynat z wykorzystaniem kostek bulionowych czy Bulionówek .
I nie specjalnie trafiają do mnie argumenty przeciwników glutaminianu , pół produktów itp.
Eko odżywianie to cudna sprawa tyle, że trzeba być realistą .Nie zawsze i nie wszystko mogę kupować eko .
A czasem zwyczajnie jest mi tak wygodnie albo mi smakuje. 
Jeśli ktoś nie toleruje kostek bulionowych w żadnej postaci to niech po prostu z tego przepisu nie korzysta .







Czas : 1 godzina
Składniki :
4 udka  z kurczaka
1/2 kostki Bulionówki warzywnej Knorra
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka miodu
1 łyżka majeranku


Rozetrzeć Bulionówkę z olejem , papryką , majerankiem i miodem  . Natrzeć udka i zostawić na 30 minut.


Ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym , skropić kilkoma łyżkami wody i wstawić do piekarnika .

 Nastawić temperaturę na 180 *C i piec 45 minut od chwili kiedy piekarnik będzie nagrzany .
Podawać z ziemniakami ( lub ryżem ) i surówką .

Brak komentarzy: