piątek, 4 maja 2012

Puree ziemniaczane pieczone w papryce


Propozycja na sposób podania ziemniaczków puree np. do jajek sadzonych , pieczonych warzyw lub mięs smażonych .O tyle proste, że można zrobić puree wcześniej lub z ziemniaków z poprzedniego dnia, nadziać papryki, zawinąć w folię i upiec potem.




Czas : 1 godzina
Składniki:
4 średnie ziemniaki ( szklanka puree ziemniaczanego)
1 łyżka masła
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
3 gałązki kopru ( po pokrojeniu 3 łyżki )
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
1 łyżka oleju z pestek winogron

Obrać, umyć,  ugotować, odcedzić ziemniaki. Do gorących dodać masło i śmietankę . 

Pokroić koper 

i dołożyć do ziemniaków. Utłuc na kremowe puree.


Paprykę przeciąć na pół .Usunąć gniazda nasienne i ogonek wraz z szypułką. 

Napełnić puree ziemniaczanym.


Ułożyć papryki w Frytownicy ActiFry* , skropić łyżką oleju i zapiekać 20 minut. Otworzyć -podlać 3 łyżkami wody i dusić jeszcze 10 minut. 

Papryka ma być upieczona , zarumieniona i miękka.
Chciałam podać dekoracyjnie ozdobioną rozetkami z salami w serze ale popełniłam błąd- salami należy dodać 2 minuty przed końcem duszenia bo inaczej robi się z niego chrupka.
Podałam do jajek sadzonych w ,,obrączkach" ze skórki dużej bułki posypanych szczypiorem.
* można też umieścić w szkle żaroodpornym posmarowanym olejem . Podlać 2 łyżkami wody, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika . Piec w 180*C ok. 30 minut .

2 komentarze:

Dusia pisze...

fajny sposób na efektowne podanie puree

Anonimowy pisze...

Cudnie wyszło, bomba. Pomysł na 6+
:))