Propozycja
na sposób podania ziemniaczków puree np. do jajek sadzonych , pieczonych warzyw
lub mięs smażonych .O tyle proste, że można zrobić puree wcześniej lub z
ziemniaków z poprzedniego dnia, nadziać papryki, zawinąć w folię i upiec potem.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
4
średnie ziemniaki ( szklanka puree ziemniaczanego)
1
łyżka masła
1/4
szklanki słodkiej śmietanki
3
gałązki kopru ( po pokrojeniu 3 łyżki )
szczypta
soli
szczypta
białego pieprzu
1
łyżka oleju z pestek winogron
Obrać,
umyć, ugotować, odcedzić ziemniaki. Do
gorących dodać masło i śmietankę .
Pokroić koper
i dołożyć do ziemniaków. Utłuc
na kremowe puree.
Paprykę
przeciąć na pół .Usunąć gniazda nasienne i ogonek wraz z szypułką.
Napełnić
puree ziemniaczanym.
Ułożyć
papryki w Frytownicy ActiFry* , skropić łyżką oleju i zapiekać 20 minut. Otworzyć
-podlać 3 łyżkami wody i dusić jeszcze 10 minut.
Papryka ma być upieczona , zarumieniona i miękka.
Papryka ma być upieczona , zarumieniona i miękka.
Chciałam
podać dekoracyjnie ozdobioną rozetkami z salami w serze ale popełniłam błąd-
salami należy dodać 2 minuty przed końcem duszenia bo inaczej robi się z niego
chrupka.
Podałam
do jajek sadzonych w ,,obrączkach" ze skórki dużej bułki posypanych
szczypiorem.
* można
też umieścić w szkle żaroodpornym posmarowanym olejem . Podlać 2 łyżkami wody,
przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika . Piec w 180*C ok. 30 minut .
2 komentarze:
fajny sposób na efektowne podanie puree
Cudnie wyszło, bomba. Pomysł na 6+
:))
Prześlij komentarz