Zaczął się sezon na botwinkę .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 małego selera
¼ pora
1 pęczek botwinki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego
Knorra
½ pęczka koperku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
4 średniej wielkości ziemniaki
( najlepiej młode )
pieprz mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki
18% ( lub 30 % )
barszcz czerwony w płynie lub w
proszku ( lub sok z cytryny )
3 szklanki wody
sól
3 jajka na twardo
Obrać warzywa ( marchew pokroić
w talarki) .Włożyć z mięsem , liśćmi laurowymi , zielem angielskim i kostką
bulionu drobiowego do garnka i zalać woda . Gotować 30 minut. Dodać obrane i
pokrojone w ósemki ( lub drobniej ) ziemniaki i dalej gotować. Botwinkę umyć i
drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej
.Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru wyjąć
mięso , pietruszkę, por i seler .
Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10
minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku odrobiną barszczu czerwonego w
płynie lub ze słoiczka lub sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem . Podawać dodając do każdego talerza jajko na
twardo pokrojone w ósemki i posypaną reszta pokrojonego koperku.
Spotkałam się z dodaniem w
ostatniej fazie gotowania ząbka czosnku- ja nie dodaję .
Z mięsa i warzyw wyjętych z
zupy można zrobić farsz do pierogów lub krokietów , lub obrane mięso włożyć do
zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz