I znów chutney . I z nów na bazie rabarbaru . Przekonałam się, że jest
to jeden ze smaczniejszych składów- rabarbar + cebula , a dodatki zależnie od
tego co jest w domu. Tym razem była duża gruszka.
Czas : 1 godzina:
Składniki:
3 średnie pałki rabarbaru
3 duże cebule
1 szklanka rodzynek damascenek ( jasne)
2 łyżki przyprawy kwiaty jadalne do sałatek
( lub zioła do sałatek - z kwiatami)****
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
2 łyżki miodu
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżka oleju z pestek winogron
Cebule , gruszkę obrać i pokroić w kostkę .Rabarbar obrać ze skórki i podzielić na
plasterki. W garnku umieścić wszystkie składniki .
Wlać wodę, olej i ocet . Dołożyć
miód i przyprawy. Zagotować .
Zmniejszyć gaz i
dusić aż rabarbar , rodzynki , gruszka i cebule rozgotują się, a płyny
odparują . Doprawić do smaku .
Przełożyć do słoiczków- zakręcić i ostudzić .Pasteryzować 15 minut .
*
Podawać do zimnych mięs , wędlin, serów
** Chutney podaje sie dobrze schłodzony
*** Ja
doprawiam na bardzo pikantnie . Podpowiadam , że najłatwiej sprawdzić czy
trzeba jeszcze doprawić i czym to pod koniec duszenia włożyć łyżeczkę chutney'u
na talerzyk i ostudzić w lodówce- spróbować zimny , bo jak próbujemy gorący to
jest to smak zwodniczy - jak ostygnie zmieni się .
**** Opcjonalnie . Są gotowe mieszanki różnych firm .Jeśli używamy to dodać -jeśli
nie to nie biegamy specjalnie po sklepach .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz