wtorek, 12 czerwca 2012

Chutney z rabarbaru z gruszką


I znów chutney . I z nów na bazie rabarbaru . Przekonałam się, że jest to jeden ze smaczniejszych składów- rabarbar + cebula , a dodatki zależnie od tego co jest w domu. Tym razem była duża gruszka.

Czas : 1 godzina:

Składniki:
3 średnie pałki rabarbaru
3 duże cebule
1 szklanka rodzynek damascenek ( jasne)
2 łyżki przyprawy kwiaty jadalne do sałatek ( lub zioła do sałatek - z kwiatami)****
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki octu winnego ( jabłkowego )
2 łyżki miodu
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżka oleju z pestek winogron

Cebule , gruszkę  obrać i pokroić w kostkę  .Rabarbar obrać ze skórki i podzielić na plasterki. W garnku umieścić wszystkie  składniki .


 Wlać wodę, olej i ocet . Dołożyć miód i przyprawy. Zagotować .


Zmniejszyć gaz i  dusić aż rabarbar , rodzynki , gruszka i cebule rozgotują się, a płyny odparują . Doprawić do smaku . 


Przełożyć do słoiczków- zakręcić  i ostudzić .Pasteryzować 15 minut .


*       Podawać do zimnych mięs , wędlin, serów
**     Chutney podaje sie dobrze schłodzony
***  Ja doprawiam na bardzo pikantnie . Podpowiadam , że najłatwiej sprawdzić czy trzeba jeszcze doprawić i czym to pod koniec duszenia włożyć łyżeczkę chutney'u na talerzyk i ostudzić w lodówce- spróbować zimny , bo jak próbujemy gorący to jest to smak zwodniczy - jak ostygnie zmieni się .
**** Opcjonalnie . Są gotowe mieszanki  różnych firm .Jeśli używamy to dodać -jeśli nie to nie biegamy specjalnie po sklepach .

Brak komentarzy: