poniedziałek, 18 czerwca 2012

Gulasz z jarzynami



 Beef stew . Bardzo popularne danie z kuchni angielskiej . Smaczny. Zwyczajowo podawany z kluchami Dumpings gotowanymi bezpośrednio na gulaszu .


Czas : ok. 2 godzin

Składniki :
1/2 kg mięsa wołowego gulaszowego ( nie tłustego )
3 cebule pokrojone w piórka
1 marchewka pokrojona w krążki
1/4 brukwi pokrojonej w słupki
1 pasternak lub duża  pietruszka pokrojone w kostkę
sól
pieprz mielony
papryka mielona
2 łyżki smalcu
2 łyżki sosu mięsnego Gravy ( lub kostka mięsna  Winiar – angielski sos Gravy jest dla mnie osobiście nie do strawienia  )
3 szklanki wody
3 liście laurowe
4 ziela angielskie

Cebulę pokroić w ,, piórka „ i zeszklić na smalcu  . Mięso pokroić w kostkę ( ok. 2 cm średnicy ) , wrzucić do cebuli i podsmażyć na rumiano. Przełożyć do rondla . Zalać woda .Dodać ziele angielskie i liście laurowe  i kostkę mięsna Winiar . Dusić 1 godzinę 15 minut . Dodać pietruszkę, seler , marchew i brukiew  i gotować jeszcze 45  minut. Doprawić mieloną papryką, solą  i pieprzem . Zagęścić rumiana  zasmażką z 2 łyżek mąki . Zagotować.

Brak komentarzy: