Beef
stew . Bardzo popularne danie z kuchni angielskiej . Smaczny. Zwyczajowo
podawany z kluchami Dumpings gotowanymi bezpośrednio na gulaszu .
Czas : ok. 2 godzin
Składniki :
1/2 kg mięsa wołowego
gulaszowego ( nie tłustego )
3 cebule pokrojone w piórka
1 marchewka pokrojona w krążki
1/4 brukwi pokrojonej w słupki
1 pasternak lub duża pietruszka pokrojone w kostkę
sól
pieprz mielony
papryka mielona
2 łyżki smalcu
2 łyżki sosu mięsnego Gravy (
lub kostka mięsna Winiar – angielski sos
Gravy jest dla mnie osobiście nie do strawienia )
3 szklanki wody
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
Cebulę pokroić w ,, piórka „ i
zeszklić na smalcu . Mięso pokroić w
kostkę ( ok. 2 cm
średnicy ) , wrzucić do cebuli i podsmażyć na rumiano. Przełożyć do rondla .
Zalać woda .Dodać ziele angielskie i liście laurowe i kostkę mięsna Winiar . Dusić 1 godzinę 15
minut . Dodać pietruszkę, seler , marchew i brukiew i gotować jeszcze 45 minut. Doprawić mieloną papryką, solą i pieprzem . Zagęścić rumiana zasmażką z 2 łyżek mąki . Zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz