Kiedy
uda mi się kupić wyjątkowo ładny kawałek mięsa od szynki korci mnie na robienie
z niego wszelkich odmian gotowanej szynki w sosach .Takie mięso ma tylko jedną
wadę - jest moim zdaniem mało dekoracyjne .Postanowiłam temu zaradzić .
Wymyśliłam metodę ,,kanapek z wkładką " .
Składniki:
0,5
kg bardzo chudego mięsa od szynki
3
marchewki
kawałek
selera
kawałek
korzenia pietruszki lub gałązki naci pietruszki
1/3
pora ( biała część )
1/2
cebuli
1
mała gałązka maggi ogrodowego
1
liść laurowy
2
ziela angielskie
sól
4
szklanki wody
Obrać
warzywa . Marchew, por i cebulę przypiec na suchej patelni tak by się lekko
zrumieniły ( wytworzy się naturalny karmel).
Mięso umyć i dokładnie oczyścić z
wszelkich błonek. Natkę pietruszki i gałązkę maggi złożyć w pęczek i zawiązać
nicią .Warzywa ułożyć w garnku - dorzucić przyprawy i szczyptę soli . Zagotować
. Do wrzącej wody włożyć mięso ( tak by pory mięsa się zamknęły i mięso
pozostało soczyste ). Doprowadzić ponownie
do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę .
Wyjąć
mięso i warzywa z wywaru i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygło ( mięso ,
marchew, seler , korzeń pietruszki i por ).
Marchewkę
1 sztukę rozgnieść widelcem na ciapkę i delikatnie posolić .
Przygotować
dowolny sos ( np. koperkowy, cytrynowy
lub chrzanowy ) na bazie wywaru .Albo rozpuścić na małej patelni 3 łyżki
masła - lekko je zrumienić i wlać do niego kilka łyżek wywaru i tym polewać
potem mięso ( bardzo fajnie smakuje ).
Mięso
rozwinąć -nacinać w cienkie plastry nie docinając do końca tak by kawałek się
nie rozpadł . W co drugie nacięcie nałożyć porcje gotowanej marchewki .
Pociąć
mięso na kromki docinając wolne nacięcia do końca .
Podawać
z ziemniakami , sosem ( lub masłem z wywarem ) i warzywami z wywaru.
1 komentarz:
Bardzo lubię gotowane mięso. Właściwie, to może dzisiaj na obiad będzie :)
Prześlij komentarz