czwartek, 14 czerwca 2012

Kalafior w kokosowym cieście


Takie trochę indyjsko- tajskie klimaty w domowym wydaniu. Zawsze jestem zafascynowana tym , że w wielu miejscach na świecie ludzie robią podobne potrawy ( oczywiście doprawiając je po swojemu. Bo czym , że innym jest japońska Tempura , indyjski kalafior w cieście curry czy inne tego typu potrawy smażone na głębokim tłuszczu. To danie ma dla mnie jeszcze jeden plus . W sezonie kiedy kalafiory są tanie  można zupełnie spokojnie przygotować orientalną  przekąskę dla większej ilości osób zupełnie tanio .

 Czas : 1 godzina

Składniki :

1/2  dużego kalafiora lub 1 mały
2 jajka
½ szklanki mleczka kokosowego
4 łyżki mąki
4 łyżki ( pełne ) wiórek kokosowych)
½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki soli
olej z pestek winogron
cytryna
natka pietruszki

Podzielić na różyczki  obranego z liści kalafiora. Umyć. Obgotować na pół miękko w osolonej wodzie ( ok. 10-15 minut).Delikatnie odcedzić  .
Przygotować gęste ciasto naleśnikowe z mąki , jajek, mleka kokosowego . Doprawić solą , pieprzem, curry. Wsypać do ciasta wiórki kokosowe.
Odstawić ciasto na 15 minut.
Na patelni rozgrzać sporą porcję oleju. Kalafiora maczać w cieście


 i kłaść na gorący olej. Smażyć na rumiano obracając na wszystkie strony . 


Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym .
Podawać gorące z kawałkiem cytryny do skropienia lub na zimno z dipem na bazie jogurtu.


Uwaga: Zdecydowanie ciekawiej smakuje na zimno . Na ciepło jest dobry- na zimno super.

4 komentarze:

Gosia pisze...

Super świetny pomysł

shinju pisze...

Bardzo mi się podoba ten kalafior. Szkoda tylko, że mój T. nie znosi kokosa.

Istria pisze...

Pięknie wygląda! Zapisałam, na pewno wypróbuję:)

Aga pisze...

Idealny dla moich dzieci:)