Nie
jestem zwolennikiem gotowania ryżu w woreczkach - ale czasem po prostu trzeba
sobie ułatwić życie . Co nie znaczy , że ten ryż nie może być smakowity.
Potrzebowałam ryżu z nutą kokosowego smaku który by mi się komponował z innymi
daniami. A dodatkowo sprawdzam użyteczność mleka kokosowego w proszku .I muszę
przyznać , że sprawdza się doskonale.
Czas
: 30 minut
Składniki:
1
woreczek ryżu parabolicznego ( 10 dag )
1/2
łyżeczki soli
2
łyżki masła
4
łyżki mleka kokosowego w proszku
2
łyżki natki pietruszki ( a jeszcze lepiej melisy)
Ryż
w woreczku zalać w misce zimną wodą i płukać aż woda będzie przejrzysta. Ułożyć
w garnku .Zalać litrem wody , osolić ją. Gotować 25 minut. Odcedzić . Rozciąć
woreczek. Ryż przesypać do garnka w którym się gotował . Dorzucić masło i
mieszać aż sie rozpuści. Dosypać mleczko kokosowe posypując ryż i mieszając
intensywnie . Dodać natkę - doprawić solą .Wymieszać .
* Można nie dodawać natki i podawać na słodko polany np. sokiem malinowym itp.
* Można nie dodawać natki i podawać na słodko polany np. sokiem malinowym itp.
2 komentarze:
o to ja poproszę na słodko, a skąd Pani wzięła mleko kokosowe w proszku? bo nigdzie nie widziałam.
Pozdrawiam
Monika
Witam- kupiłam w Piotrze i Pawle . Ale widziałam , ze w internetowych sklepach różne rodzaje też są .Fajna sprawa tylko mało wydajne te paczuszki - wolała bym by były większe . Musze kupić więcej na zapas .
Prześlij komentarz