Zainspirował mnie pomysł wykorzystania majonezu w ciepłej
potrawie.
Czas :1 godzina
Składniki :
4 kawałki filetów z łososia ze
skórką
sok z 1 cytryny
sól
pieprz mielony
pieprz cytrynowy
mąka
olej ( ja użyłam z pestek
winogron )
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu
1 żółtko
4 łyżki pokrojonego koperku
Rybę opłukać .Osuszyć. Ułożyć w
pojemniku .Zalać sokiem z cytryny. Skropić olejem ( 3 łyżki ) .Posolić i
posypać pieprzem – czarnym mielonym i cytrynowym .Zostawić na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej .Wyjąć
z marynaty filety i osuszyć .Oprószyć je mąką i smażyć na gorącym oleju na
rumiano ( przewracając ) .Pod koniec smażenia dodać masło.
Zdjąć z patelni rybę i ułożyć w
naczyniu do zapiekania do którego przedtem wlać 4 łyżki tłuszczu z patelni.
Piekarnik rozgrzać do 180 * C .
Rozetrzeć majonez z żółtkiem i
3 łyżkami koperku. Posmarować filety .
Zapiekać aż ,,kołderka „ się
zarumieni .
Podawać rybę obłożoną gorącymi
szparagami , posypaną koperkiem , pieprzem cytrynowym , skropioną odrobiną soku
z cytryny i polaną tłuszczem z pieczenia
najlepiej z młodymi ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz