Delikatna
sola owinięta wokół soczystego jabłuszka .Ugotowana na parze razem z
ziemniakami. A potem polana cytrynowym masłem . Pycha ! I co najważniejsze
można przygotować wcześniej i ugotować w jednym garnku. Polecam wszystkim stosującym
dietę czy to zdrowotną czy odchudzającą .
Czas
: 30 minut + marynowanie ryby
Składniki:
1
filet soli nie za duży
ósemka
jabłka
2
zielone liście pora ( dość szerokie i dłuższe o 1/3 od soli)
olej
z pestek winogron
sól
pieprz
biały
sok
z 1/4 cytryny
plasterek
cytryny
1
łyżka masła
Solę
odmrozić i osuszyć . Ułożyć w pojemniku i zalać marynatą zrobioną z 1/4
szklanki oleju , soku z cytryny , szczypty pieprzu. Zostawić w marynacie pół
godziny.
Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać pieprzem i szczyptą
soli z obu stron . Solę ułożyć na liściach pora . Na środku filetu położyć
przekrojone na 2 kawałki jabłko ).
Zwinąć rybę wokół jabłka , a wokół ryby
obwinąć por. Spiąć dokładnie wykałaczkami .
W
garnku na parze ułożyć obrane , umyte i pokrojone ziemniaki. Gotować 20 minut
od zagotowania wody w dolnym garnku ( krócej lub dłużej zależy od wielkości
ziemniaków - mają być prawie gotowe do jedzenia ). Dołożyć obok ziemniaków ,,
pakuneczek: z rybą i gotować 10 minut.
W
tym czasie roztopić na patelence masło i wcisnąć do niego sok z plasterka
cytryny.
Podawać
posypując ziemniaki koprem , z usuniętymi wykałaczkami , rozchylonym porem-
polane masłem.
*
ilość masła dopasowujemy do tego czy ma to być danie bardziej czy mniej
dietetyczne
** jest to jedna porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz