Przeglądając
przepisy na krewetki zauważyłam , że często w różnych kuchniach są komponowane
z owocami .Pikantne przyprawy i słodycz owoców muszą się doskonale z krewetkami
komponować. A czym różnią się nasze owoce od tych południowych ? No właśnie
niczym. Truskawki z pieprzem już robiłam . Więc nie długo mi było do
eksperymentu.
Czas
: 15 minut
Składniki:
6
krewetek black tiger ( średnie)
4
truskawki
1
łyżeczka sosu pikantnego chili ( taki jak do sajgonek)
3
łyżki masła
1 łyżka
oleju z pestek winogron
pieprz
biały mielony
papryka
słodka mielona
2
łyżki soku z cytryny
Krewetki
rozmrozić - osuszyć . Ułożyć w pojemniczku i zalać mieszaniną oleju, 1 łyżki soku z cytryny, szczypty
pieprzu i papryki .Wstawić do lodówki na 15 minut.
Wyjąć osuszyć.
Truskawki-
2 sztuki pokroić w plasterki.
Na
patelni rozgrzać masło. Lekko je posolić . Smażyć na rumiano krewetki ( po 2
minuty z każdej strony ).
Zdjąć z patelni na talerzyk, a na masło wlać sos
chili i wrzucić pokrojone truskawki. zamieszać i ogrzewać kilka sekund.
Wyłożyć
truskawki z sosem na talerzyk na to krewetki, posypać pokrojoną natką
pietruszki. Obok położyć 2 całe truskawki.
Podawać
z grzankami z bagietki.
*
Trzeba pamiętać by po zdjęciu krewetek z patelni sos truskawkowy robić bardzo
szybko bo inaczej krewetki wystygną
1 komentarz:
Wyglądają pysznie,lekka przekąska i jaka smakowita;-)
Prześlij komentarz