Robiłam
juz placki ziemniaczane z cukinią , marchewką i inne. Przyszła pora na kolejne
eksperymenty.
Czas
: 45 minut
Składniki
:
1 kg
ziemniaków młodych
1
duże ( ok 30 dag ) jabłko
1
jajko
szczypta
soli
4
łyżki mąki
olej
do smażenia
Zetrzeć
ziemniaki i jabłko ( oczywiście obrane ) na grubej tarce jarzynowej .Lekko
osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę
. Wymieszać .
Na
patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej
.Przyklepać łyżką tak by zrobiły się
placuszki i smażyć na złoto z obu stron .Odsączyć zdjęte z patelni placki na
papierowych ręcznikach kuchennych.
Podawać
wg upodobania na słodko lub słono ( u mnie Mama je z cukrem , a ja z dipem
ziołowym ).
Takie
z jabłkami są delikatniejsze w smaku , lekko winne .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz