wtorek, 12 czerwca 2012

Placki ziemniaczano-jabłkowe


Robiłam juz placki ziemniaczane z cukinią , marchewką i inne. Przyszła pora na kolejne eksperymenty.


Czas : 45 minut

Składniki :

1 kg ziemniaków młodych
1 duże ( ok 30 dag ) jabłko
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki mąki
olej do smażenia
Zetrzeć ziemniaki i jabłko ( oczywiście obrane ) na grubej tarce jarzynowej .Lekko osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę . Wymieszać .
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej .Przyklepać łyżką  tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron .Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych.


Podawać wg upodobania na słodko lub słono ( u mnie Mama je z cukrem , a ja z dipem ziołowym ).
Takie z jabłkami są delikatniejsze w smaku , lekko winne .

Brak komentarzy: