środa, 25 lipca 2012

Budyń z Amaretto


Domowy budyń o migdałowym smaczku.



Czas : 30 minut

Składniki :

3/4  litra mleka 3,2 %
2 łyżki masła
Syrop  Amaretto
1/4 szklanki wody
2 żółtka
5  łyżek mąki ziemniaczanej ( z lekką ,, górką ")
świeże maliny do posypania

Zagotować wodę z masłem i 5 łyżek syropu Amaretto . Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut. Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ) i ponownie zagotować .Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać do 4 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać malinami , polać delikatnie syropem Amaretto.

Brak komentarzy: