Domowy
budyń o migdałowym smaczku.
Czas
: 30 minut
Składniki
:
3/4 litra mleka 3,2 %
2
łyżki masła
Syrop Amaretto
1/4
szklanki wody
2
żółtka
5 łyżek mąki ziemniaczanej ( z lekką ,, górką
")
świeże
maliny do posypania
Zagotować
wodę z masłem i 5 łyżek syropu Amaretto . Zmniejszyć gaz i gotować przez 5
minut. Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ) i ponownie zagotować .Rozmieszać
żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko.
Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać
do 4 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać malinami , polać delikatnie
syropem Amaretto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz