środa, 18 lipca 2012

Gotowana wieprzowina w sosie pieczarkowo-koperkowym


Często mam tego typu obiadki . Gotuję zupę na jakimś mięsie, a potem robię je da drugie danie w sosie. Ponieważ nie lubię zup na kościach- z reguły kupuję czyste mięso na zupę ( no za wyjątkiem mięs w których kość jest niejako w środku - żeberka, kurczak itp.).I tak było tym razem - ugotowałam wczoraj  kapuśniak ,a dziś mam z mięska z zupy drugie danie.




Czas: 15 minut

Składniki:

20 dag chudego mięsa od żeberek bez kości ugotowanego w zupie( inna chuda wieprzowina też może być )
10 dag pieczarek
2 łyżki masła
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
3 łyżki pokrojonego koperku
sól
pieprz mielony
maggi w płynie

Pokroić wyjęte z zupy mięso w plasterki.


Pokroić drobno oczyszczone pieczarki ( odłożyć 6 do dekoracji). Rozgrzać na patelni masło .Smażyć na rumiano pokrojone i całe  pieczarki . 


Dorzucić pokrojony koperek. Zalać śmietanką .


Włożyć mięso . Dusić na bardzo małym gazie 5 minut- tak by mięso się podgrzało. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi.
Podawać z ziemniakami puree.
* To jest ilość na 2 nieduże porcje.

Brak komentarzy: