Często
używam mleczka kokosowego zamiast śmietanki. A ostatnio odkryłam ,,proszek
kokosowy " tzn. ,,Mleczko kokosowe w proszku ". Fantastyczna sprawa i
do deserów i do dań np. z kuchni tajskiej .Dziś wypróbowuję co będzie jeśli
potraktuje je jako część panierki do sznycli z piersi kurczaka .
Czas
:30 minut
Składniki:
1
pojedyncza pierś z kurczaka
1
jajko
mleczko
kokosowe w proszku
bułka
tarta
sól
pieprz
cytrynowy
3-4
listki Kafiru
2
łyżki masła
2
łyżki oleju z pestek winogron
1/4
szklanki wody
natka
pietruszki ( gdyby była melisa to melisą )
1/2
łyżeczki soku z cytryny
Pierś
kurczaka pociąć na 5 małych kawałków. Rozklepać je przez folie spożywczą na
malutkie sznycelki . Posypać pieprzem cytrynowym i posolić.
Jajko wbić na
talerzyk i roztrzepać dokładnie .Wsypać na talerzyki mleko kokosowe w proszku i
bułkę tartą .
Panierować
sznycelki w mleku kokosowym - jajku-bułce tartej .
Na
patelni rozgrzać masło z olejem - wrzucić listki Kafiru . Smażyć sznycelki na
rumiano.
Przełożyć do rondelka razem z tłuszczem ze smażenia i listkami Kafiru
.Podlać wodą i dusić na bardzo małym gazie kilka minut . Posypać w ostatnim
momencie natką pietruszki i skropić odrobiną soku z cytryny .
1 komentarz:
w mleku kokosowym jeszcze nie robiłam ale panierkę z kokosowych wiórków ubóstwiam.
Pozdrawiam
Monika
ciekawa patelnia
Prześlij komentarz