niedziela, 29 lipca 2012

Kapuśniak z młodej kapusty


Najsmaczniejszy z kapuśniaczków .



Czas : 1 godzina 45 minut

Składniki :

0,5 kg chudych żeberek wieprzowych
1 ćwiartka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 główki młodej kapusty ( wagowo ok.35 dag )
4 średnie młode ziemniaki
4 łyżki pokrojonego kopru
2 łyżeczki całych ziaren kminku
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
pieprz grubo mielony
przyprawa do zup jaką kto lubi lub maggi
7 szklanek wody

Żeberka, kurczaka , seler , pietruszkę , ziele angielskie , liść laurowy zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki soli lub 1 łyżeczkę  ulubionej przyprawy do zup .Gotować godzinę . Wyjąć mięso i warzywa .Do wywaru wrzucić pokrojoną w grubsze paski kapustę , ziemniaki krojone w kostkę i marchew w pół plasterkach i kminek. Gotować 45 minut . Doprawić do smaku mielonym pieprzem , maggi ( przyprawą do zup ).Wsypać koper .


Można obrać mięso z kości i skórek i podzielone na kawałki włożyć do zupy . Ja raczej robię to mięsko smażone panierowane lub mielę i używam jako farsz do pierogów, naleśników, krokietów , pasztecików .




2 komentarze:

Beata pisze...

Coś zdjęcie odwrotnie, ale przepis pyszny!

Unknown pisze...

DZięki Beatko- nie zauważyłam- już poprawiłam