Najsmaczniejszy
z kapuśniaczków .
Czas : 1 godzina 45 minut
Składniki
:
0,5
kg chudych żeberek wieprzowych
1
ćwiartka z kurczaka
2
marchewki
1
pietruszka
kawałek
selera
1/2
główki młodej kapusty ( wagowo ok.35 dag )
4 średnie
młode ziemniaki
4
łyżki pokrojonego kopru
2
łyżeczki całych ziaren kminku
1
listek laurowy
2
ziela angielskie
pieprz
grubo mielony
przyprawa
do zup jaką kto lubi lub maggi
7
szklanek wody
Żeberka,
kurczaka , seler , pietruszkę , ziele angielskie , liść laurowy zalać wodą .
Dodać 1/2 łyżeczki soli lub 1 łyżeczkę
ulubionej przyprawy do zup .Gotować godzinę . Wyjąć mięso i warzywa .Do
wywaru wrzucić pokrojoną w grubsze paski kapustę , ziemniaki krojone w kostkę i
marchew w pół plasterkach i kminek. Gotować 45 minut . Doprawić do smaku
mielonym pieprzem , maggi ( przyprawą do zup ).Wsypać koper .
Można
obrać mięso z kości i skórek i podzielone na kawałki włożyć do zupy . Ja raczej
robię to mięsko smażone panierowane lub mielę i używam jako farsz do pierogów,
naleśników, krokietów , pasztecików .
2 komentarze:
Coś zdjęcie odwrotnie, ale przepis pyszny!
DZięki Beatko- nie zauważyłam- już poprawiłam
Prześlij komentarz