czwartek, 5 lipca 2012

Na spotkanie w ogrodzie


Letnie spotkania w ogrodzie to grill, sałatki, owoce . Ale nie tylko .W mojej Rodzinie taką ,, ogródkową " potrawą są jajka faszerowane. Od zawsze je robiono. Babcia przygotowywała na wyprawy na działkę. Mama na spływy kajakowe . Ja na biwaki. Ostatnio wróciły do łask . Zaproszona na grilla idę z półmiskiem faszerowanych jajek. I zawsze są na nie chętni .


Czas :30 minut

Składniki :
10 jajek
6 łyżki usiekanego koperku
3 łyżki majonezu  
sól
pieprz mielony
bułka tarta
masło

Jajka ugotować na twardo . Ostudzić . Przekroić na połówki razem ze skorupkami . Wyjąć jajko ( ostrożnie by połówki skorupek pozostały całe ). Jajka rozdrobnić rozgniatając widelcem na miazgę . Dodać koperek i śmietanę . Wymieszać . Doprawić solą i pieprzem . Nałożyć farsz do skorupek . Kłaść farszem na bułce tartej  tak by się panierował .Smażyć na maśle na rumiano ( kładąc panierowaną stroną na rozgrzany tłuszcz ) . Podawać gorące , lub na zimno . Smaczne są i takie i takie .

* Można je położyć na tacce aluminiowej i podgrzać na grillu ( z boku ) 

2 komentarze:

Danuta pisze...

Fajne, ale potrawa bardzo pracochłonna i trudna do przewiezienia. Wykonanie jej zajmuje ogromnie dużo czasu. Przecięcie jajek, wyjęcie zawartości, (przygotowanie farszu to pestka) nałożenie do skorupek, a potem jeszcze smażenie. Odpada na spotkanie w ogrodzie dla 15 osób.

Unknown pisze...

Danusiu -a ja własnie na wyjazd nad jezioro na kemping dla grupy prawie 20 osób robiłam ( tu jest przepis na 10 jajek ale robiłam wiecej). Jajka gotuja się same . Ostudzone przekroić to moment.Tak samo usunąć środek- wyciągasz łyżeczką raz- raz. Potem do malaksera i już. Nadziewanie to też pikuś. Dziecko może to robić .Panierowanie to też zabawa - kładziesz - zdejmujesz -zanim woda na kawe się zagotuje masz zrobione. A przewoziłam ułożone 1 warstwa na drugiej w plastikowych pudełkach ( jechaliśmy na kemping).
Na 15 osób zawsze jest trochę roboty żebyś nie wiem co wymyśliła - a myślę , że warto się postarać i zaskoczyć znajomych czymś innym niż sa łatka warstwowa , makaronowa czy ryżowa bo to wszyscy robią.