Lubię
gulasze z warzywami . A , że sezon na fasolkę szparagową to tym razem będzie
gulasz z fasolką . Właśnie uświadomiłam sobie , że od lat prawie nie używam
smalcu, a kiedyś gulasz na oleju to była profanacja . Wróciłam do starych
smaków ( co prawda w wersji mini-mini ).
Czas
: 1,5 godziny
Składniki:
30
dag mięsa od szynki wieprzowej ( chudego)
15
dag fasolki szparagowej
2
duże cebule
2
łyżki masła
pieprz
mielony
papryka
mielona słodka
2
łyżeczki cukru
przyprawa
do zup i sosów ( do wyboru jaka używamy ) do smaku
3
szklanki wody
Obrać
i pokroić w ,,piórka" cebule. Mięso umyć i osuszyć - pokroić w drobną
kostkę - posypać szczypta pieprzu. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec.
Wrzucić cebulę i mięso i smażyć aż się zrumienią .
W czasie kiedy się smażą umyć
fasolę. Odciąć końcówki. Pokroić na kawałki ( tak po 3 cm ).Cebulę i mięso
posypać cukrem , 2 łyżeczkami mielonej papryki i łyżeczką przyprawy do zup
.Wymieszać i chwilę smażyć . Dorzucić fasolę .
Wlać wodę . Zagotować. Zmniejszyć
gaz i dusić przy uchylonej pokrywce aż mięso będzie miękkie, sos odparuje i
zagęści się .Doprawić sos do smaku .
Zrobiłam
dodatkowo surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki ( z sosem vinegret ) i
podałam z młodymi ziemniaczkami .
*
jak zwykle ostatnio podaje składniki na 2 małe porcje
1 komentarz:
konkretny obiadek
Prześlij komentarz