W
ten sposób kaszy jaglanej nie robiłam. A , że jest zdrowa postanowiłam używać
jej częściej w różnej formie . Moim zdaniem doskonale się nadaje do
faszerowania warzyw gotowanych potem na parze .
Czas:
1 godzina
Składniki:
1/2
szklanki kaszy jaglanej
1
szklanka rosołu lub wywaru warzywnego *
2
papryki
2
łyżki masła
Kaszę
wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę tak jak ryż .
Po wypłukaniu zalać wrzącą
wodą - zamieszać i ostatecznie odcedzić. Zagotować bulion ( ja miałam wywar
rosołowy z poprzedniego dnia ). Wsypać kaszę i gotować na małym gazie pod
przykryciem aż wchłonie cały płyn ( ta ilość ok. 15 minut). Wyłączyć . Dołożyć
masło.
Z
papryk odciąć góry. Usunąć pestki. Nałożyć kaszę.
Ułożyć papryki w garnku do gotowania
na parze i gotować 15 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.
Udekorować
natką pietruszki.
*
Najlepiej jak nam zostanie rosołu lub wywaru warzywnego , lub mamy zamrożony gotowy
- ale jak nie to z kostki też możemy zrobić bez przesady .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz