sobota, 14 lipca 2012

Papryki faszerowane kaszą jaglaną


W ten sposób kaszy jaglanej nie robiłam. A , że jest zdrowa postanowiłam używać jej częściej w różnej formie . Moim zdaniem doskonale się nadaje do faszerowania warzyw gotowanych potem na parze . 

Czas: 1 godzina

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka rosołu lub wywaru warzywnego *
2 papryki
2 łyżki masła

Kaszę wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę tak jak ryż .


Po wypłukaniu zalać wrzącą wodą - zamieszać i ostatecznie odcedzić. Zagotować bulion ( ja miałam wywar rosołowy z poprzedniego dnia ). Wsypać kaszę i gotować na małym gazie pod przykryciem aż wchłonie cały płyn ( ta ilość ok. 15 minut). Wyłączyć . Dołożyć masło.


Z papryk odciąć góry. Usunąć pestki. Nałożyć kaszę. 


Ułożyć papryki w garnku do gotowania na parze i gotować 15 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.


Udekorować natką pietruszki.
* Najlepiej jak nam zostanie rosołu lub wywaru warzywnego , lub mamy zamrożony gotowy - ale jak nie to z kostki też możemy zrobić bez przesady .

Brak komentarzy: