Kiedyś robiłam , potem nie wiem
czemu przestałam .Teraz odszukałam przepis i znów zakisiłam .Bardzo smaczna na
surowo jako surówka , lub podduszona .
Czas : 30 minut + 10 dni
kiszenie
Składniki :
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
2 łyżki ziaren kminku
1 szklanka przegotowanej wody
Kapustę usiekać w bardzo drobne
paseczki . Mocno wygnieść rękami by zmiękła .Marchew obrać i utrzeć na tarce
jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty. Posolić , posypać cukrem i
kminkiem .Wlać wodę . Dokładnie wymieszać. Przełożyć do kamionki dobrze
ugniatając . Przykryć talerzykiem ( takiej wielkości by wypełniał prawie całą
powierzchnię kamionki ) . Talerzyk obciążyć ( ja stawiam litrowy słoik
wypełniony wodą ).Zostawić w pokojowej temperaturze na 10 dni .
Zużyć na bieżąco na surówki –
trzymać ugniecioną w słoiczkach w lodówce , lub
przełożyć w słoiki ( wychodzi ok. 3 litrowe ).
Zakręcić i wekować przez 10 minut . Taką kapustę można potem jeść jako surówkę
lub dusić ją .
Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia
czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i
nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz