niedziela, 19 sierpnia 2012

Gulasz a la karkówka z pieca


Taki obiadek z ,, pomocą „ .Po prostu wykorzystuję to co mam




Czas : 1,5 godziny

Składniki ;

30 dag mięsa wieprzowego ( ja użyłam kawałków skrojonych z boków schabu
                                                 który formowałam do pieczenia na Święta 
                                                ale może być każde gulaszowe )
3 duże cebule
30 dag pieczarek
1 opakowanie ,,Soczystej karkówki z pieca „ Knorra
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki masła
2 szklanki wody

Mięso pokroić w kostkę , cebule w piórka i wymieszać .Zasypać w miseczce przyprawą do karkówki i dobrze wymieszać .Zostawić na 15 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła i obsmażać mięso z cebulą przez 5 minut mieszając .Wlać wodę i dusić na średnim gazie . Pieczarki oczyścić , przekroić na połówki lub ćwiartki ( zależnie od wielkości ) i obsmażyć na rumiano na łyżce masła z łyżka oleju. Włożyć pieczarki do gulaszu .Dusić minimum 1 godzinę aż cebula się rozgotuje , mięso będzie miękkie a sos zredukuje o połowę .

Podałam z makaronem ryżowym wstążki zalanym wrzątkiem z kurkumą ( to jest makaron bez gotowania ) – ładnie kontrastuje taki żółty makaron z gulaszem . 

Brak komentarzy: