Bardzo lubię wszelkiego rodzaju
krokiety w naleśnikach . Tym razem zrobiłam z obgotowanymi i zamrożonymi
kurkami .
Czas ; 40 minut
Składniki :
6 czubatych łyżek mąki
1 jajko + 1 jajko do
panierowania
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mleka
szczypta soli
1 cebula
20 dag duszonych kurek mrożonych
2 łyżki utartego sera żółtego ( ja użyłam
Chedara )
pieprz
mielony
bułka tarta
skórka wędzonej słoninki
olej
Zrobić ciasto naleśnikowe z
mąki , proszku do pieczenia , jajka , mleka i szczypty soli . Dobrze wymieszane
zostawić na 15 minut by zgęstniało . W tym czasie uciekać cebulę i podsmażyć ją
na 1 łyżce oliwy na złoto . Dodać do cebuli rozmrożone duszone kurki . Smażyć .
Doprawić solą pieprzem . Zdjąć z patelni
. Dodać ser . Średniej wielkości patelnię ( najlepiej by służyła nam
tylko do smażenia naleśników ) postawić na gazie i mocno rozgrzać . Smarować
nabitą na widelec skórką ze słoniny tak by patelnia się natłuściła . Wlewać
średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po
całym dnie . Postawić patelnie na gazie i usmażyć naleśnik z jednej , a
następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest
ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć pozostałe 5 naleśników . Na
każdego kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę
.Panierować w jajku i tartej bułce .Obsmażać na rumiano na oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz