piątek, 17 sierpnia 2012

Halibut w zielonym chilli


Od sposobu marynowania ryby bardzo dużo zależy . Ta sama ryba potrafi diametralnie zmienić smak .


Czas : 15 minut + macerowanie

Składniki :

4 małe steki z halibuta
2 cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich
1 pełna łyżeczka Zielonego sosu chilli ( Tao-Tao ) lub odpowiednika
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz  kolorowy grubo mielony
mąka
2 łyżki  masła
olej do smażenia

Steki z  halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać sokiem z cytryny zmieszanym z miodem i 1łyżka oleju  .Zostawić na minimum 1 godzinę . Wyjąć i osuszyć .Posmarować Zielonym sosem chilli . Posolić i posypać pieprzem  . Oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać  olej z masłem i smażyć na nim na rumiano  z obu stron halibuta  .
Podawać z ziemniakami puree lub z wody .


Halibut jest bardzo delikatną rybą i doskonale mu robi doprawienie  ostrym sosem .


Brak komentarzy: