Od
sposobu marynowania ryby bardzo dużo zależy . Ta sama ryba potrafi diametralnie
zmienić smak .
Czas
: 15 minut + macerowanie
Składniki
:
4
małe steki z halibuta
2
cytryny ( a w zasadzie sok wyciśnięty z nich
1
pełna łyżeczka Zielonego sosu chilli ( Tao-Tao ) lub odpowiednika
1
łyżeczka miodu
sól
pieprz
kolorowy grubo mielony
mąka
2
łyżki masła
olej
do smażenia
Steki
z halibuta ułożyć w pojemniczki i zalać
sokiem z cytryny zmieszanym z miodem i 1łyżka oleju .Zostawić na minimum 1 godzinę . Wyjąć i
osuszyć .Posmarować Zielonym sosem chilli . Posolić i posypać pieprzem . Oprószyć mąką .
Na
patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć
na nim na rumiano z obu stron
halibuta .
Podawać
z ziemniakami puree lub z wody .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz