Brukselka trochę inaczej .Moim
zdaniem doskonale pasuje do wątróbek drobiowych .
Czas :30 minut
Składniki :
20 główek brukselki
2 gruszki
2 łyżki prażonych ( łuskanych )
i solonych ziaren słonecznika
2 łyżki migdałów ( łuskanych –
w płatkach )
3 łyżki suszonej żurawiny ( nie
może być wyschnięta na wiór )
3 łyżki masła
1 łyżka oleju słonecznikowego
sól
pieprz mielony
Brukselkę oczyścić z
wierzchnich liści , przeciąć głąb na krzyż ( szybciej się gotuje ) i zalać
osoloną wodą . Gotować 20 minut aż
brukselka będzie miękka .W tym czasie gruszki przekroić na 16-tki bez
obierania usuwając gniazda nasienne , zalać woda o obgotować tak by gruszki
były miękkie .Na patelni rozgrzać olej i prażyć na nim mieszając migdały przez
kilka minut. Dosypać słonecznik , zamieszać .Posolić , popieprzyć . Dodać masło
i żurawinę ,Smażyć 2 minuty mieszając .Brukselkę odcedzić , dodać do niej odcedzone
gruszki .Polać masłem z prażonymi
migdałami , słonecznikiem i żurawiną ..
Ja podałam do smażonej
drobiowej wątróbki i ziemniaków puree .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz