środa, 22 sierpnia 2012

Kalafior z orzechami włoskimi


Ciekawy smak zwykłego , gotowanego  kalafiora .




Czas .: 30 minut

Składniki :1 kalafior
                   1 łyżeczka soli
                   1 łyżeczka cukru
                   1/3  kostki masła
                   ½ szklanki pokruszonych drobno orzechów włoskich
                   2 łyżki bułki tartej

Kalafiora podzielić na różyczki. Oczyścić . Zalać wodą . Wsypać sól i cukier. Gotować 20 minut od zagotowania wody. Na patelni zarumienić bułkę tartą . Zsypać ją i odstawić . Roztopić masło i wsypać na nie orzechy. Chwilę podsmażać . Dodać bułkę tartą .
Kalafiora odcedzić . Polać masłem z orzechami i bułką tartą .

Takiego kalafiora można podawać jako jarzynkę do drugiego dania lub jako samodzielne danie ( z ziemniakami lub bez ).

Można dodatkowo posypać usiekanym koperkiem .

Brak komentarzy: