Ciekawy smak zwykłego ,
gotowanego kalafiora .
Czas .: 30 minut
Składniki :1 kalafior
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/3 kostki masła
½ szklanki pokruszonych
drobno orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
Kalafiora podzielić na
różyczki. Oczyścić . Zalać wodą . Wsypać sól i cukier. Gotować 20 minut od
zagotowania wody. Na patelni zarumienić bułkę tartą . Zsypać ją i odstawić .
Roztopić masło i wsypać na nie orzechy. Chwilę podsmażać . Dodać bułkę tartą .
Kalafiora odcedzić . Polać
masłem z orzechami i bułką tartą .
Takiego kalafiora można podawać
jako jarzynkę do drugiego dania lub jako samodzielne danie ( z ziemniakami lub
bez ).
Można dodatkowo posypać
usiekanym koperkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz