Czyli
po prostu bakłażany nadziewane puree ziemniaczanym .
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
2
małe oberżyny czyli bakłażany
2
cytryny
ok 2
szklanek puree ziemniaczanego
2
łyżki masła
1 /2
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2 szklanki
podsmażonej na oleju( 2 łyżki ) na rumiano pokrojonej w paseczki wędzonki i
szynki ( pół na pół )
1/2
pęczka ( ok 1/2 szklanki ) pokrojonego koperku
pieprz
mielony
sól
1
mini kostka czosnkowa Knorra ( lub roztarty z solą duży ząbek czosnku )
4 plasterki
sera do tostów
olej
Oberżynę
( bakłażan ) przekroić na połówki i usunąć delikatnie miąższ z pestkami tak by
pozostała pod skórką warstwa ok 0,5- 1 cm . Wycisnąć sok z cytryn i polać nim
oberżynę .Posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut w pojemniczku obrócone przecięciem w dół
.Wylać sok cytrynowy i sok który wyciekł z oberżyny . Osuszyć .
Puree
ziemniaczane ( gorące ) zmieszać z masłem , śmietanką , smażoną szynką i
wędzonką , koprem .Doprawić do smaku pieprzem mielonym, kostką czosnkową , szczyptą gałki muszkatołowej .
Napełnić
połówki oberżyny masą ziemniaczaną . Na każdej położyć plaster sera . Ułożyć w
szkle żaroodpornym ( na dno wylać 2 łyżki oleju ).Nastawić piekarnik na 220 * C
i zapiekać przez 50 minut pod
przykryciem ( od chwili aż się ustabilizuje temperatura ) - potem odkryć i
doprowadzić do tego by ser się zrumienił ( ok 10 minut ).
Podawać
z sosem pomidorowym lub innym .
Mała
uwaga - po 40 minutach pieczenia trzeba bardzo pilnować czy już należy odkryć
naczynie bo jak się nie uchwyci odpowiedniego momentu to bakłażany popękają i
puree ziemniaczane wyleje się .
Wydaje
mi się , że doskonała powinna być wersja z puree bez dodatku wędzonki( typowo
jarska ) podawana dom mięs z grilla bez sosu jako typowy dodatek do II dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz