Fascynuje
mnie jak zmiana jednego składnika lub dodanie jakiejś przyprawy zmienia ogólnie
znane danie w zupełnie inne i nadaje mu charakter dania z innej kuchni.
Kalafior
w stylu indyjskim ( curry ) robie często. Po polsku czyli z masłem i bułeczka
tartą również . Zupy pojawiają się w kilku wersjach.
Dziś
przyszła pora na tajskie smaczki.
Czas
: 45 minut
Składniki:
1/2
średniego kalafiora
4
średnie ziemniaki
1
listek Kafiru
kawałek
anyżu gwiaździstego -Badianu
1/3
łyżeczki soli
szczypta
brązowego cukru
600
mll wody
natka
kolendry lub natka pietruszki
Kalafior
podzielić na drobne różyczki , oczyścić, umyć. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić
w kostkę. Kalafior i ziemniaki umieścić w garnku .
Dodać Kafir i Badian .Zalać
wodą. Osolić. Dodać szczyptę cukru. Gotować 30 minut.
Wyłowić łyżką cedzakową połowę kalafiora i ziemniaków
.
Resztę zmiksować w malakserze . Wlać mleczko kokosowe . Włożyć wyłowiony
kalafior i ziemniaki. Doprawić zupę do smaku .
Podawać
posypaną usiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz