środa, 29 sierpnia 2012

Kalafiorowa z tajskim smaczkiem


Fascynuje mnie jak zmiana jednego składnika lub dodanie jakiejś przyprawy zmienia ogólnie znane danie w zupełnie inne i nadaje mu charakter dania z innej kuchni.
Kalafior w stylu indyjskim ( curry ) robie często. Po polsku czyli z masłem i bułeczka tartą również . Zupy pojawiają się w kilku wersjach.
Dziś przyszła pora na tajskie smaczki.



Czas : 45 minut

Składniki:


1/2 średniego kalafiora
4 średnie ziemniaki
1 listek Kafiru
kawałek anyżu gwiaździstego -Badianu
1/3 łyżeczki soli
szczypta brązowego cukru
600 mll wody
natka kolendry lub natka pietruszki

Kalafior podzielić na drobne różyczki , oczyścić, umyć. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę. Kalafior i ziemniaki umieścić w garnku . 


Dodać Kafir i Badian .Zalać wodą. Osolić. Dodać szczyptę cukru. Gotować 30 minut.


Wyłowić  łyżką cedzakową połowę kalafiora i ziemniaków .


Resztę zmiksować w malakserze . Wlać mleczko kokosowe . Włożyć wyłowiony kalafior i ziemniaki. Doprawić zupę do smaku .


Podawać posypaną usiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Brak komentarzy: