Jedni
za nim przepadają - inni go nie znoszą .
Mowa o krupniku oczywiście .Całe życie słyszałam - jedzcie krupnik bo to bardzo
dobra zupa - i reguluje pracę żołądka i rozgrzewa zimą i tania i łatwa do zrobienia .Szarobura w
szkolnej stołówce - pachnąca rosołowa u
Babci .I to krupnik i to krupnik. Gotuję ze wszelkiego rodzaju kasz . Najmniej
lubię z kaszy drobnej tzw. ,, wiejskiej "- najbardziej odpowiada mi pęczak
. Najlepiej na kurczaku- najmniej na wieprzowinie . I najgorsze jest to , że tu
smaki Mamy i moje różnią się w 100 %.To jest zdecydowanie moja wersja.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
1/2 szklanki pęczaku
1
ćwiartka z kurczaka
4
średnie ziemniaki ( po obraniu i pokrojeniu objętość ok. 1,5 szklanki)
1
marchewka
1/2
kalarepki
1/6
białej części dużego pora
1/4
czerwonej małej papryki
kilka
liści maggi ogrodowego
1
litr wody
4
łyżki pokrojonego kopru
sól
pieprz
mielony
4
ziarenka pieprzu ziarnistego
1
listek laurowy
2
ziela angielskie
ulubiona
przyprawa do zup
Obrać
wszystkie warzywa i umyć. Pokroić : ziemniaki w kostkę, kalarepkę w plastry a
potem w cienkie ,, frytki", por w ćwierć plasterki , paprykę w drobną
kosteczkę , a marchew w ozdobne kwiatki. Ćwiartkę kurczaka umyć , usunąć
nadmiar skóry i tłuszczu ( ja odcinam kuperek - nie lubię ) - przeciąć na górne
udko i tzw. pałkę .
Kaszę
wsypać do miseczki - kilkukrotnie zalewać zimną wodą i płukać mieszając by
pozbyć się mączystego pyłu i zanieczyszczeń .
Ułożyć
w garnku mięso , warzywa , przepłukaną kaszę , przyprawy. Zalać wodą .Doprowadzić
do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować godzinę tak by mięso było miękkie .
Wyjąć
mięso. Doprawić zupę do smaku.
* Od razu wyjaśniam - gotuję warzywa razem z
mięsem od samego początku mimo tego , ze wymagają krótszego czasu gotowania bo
chodzi mi o to by sie wygotowały w zupie i oddały do wywaru wszystkie smaki.
**Mięso
wyjęte z krupniku zużywam na II Danie ( raczej nie wkładam do zupy bo nie lubię
tak jeść ) - będzie albo w sosie , albo panierowane i smażone , albo po prostu
zrobię z niego pastę mięsną na kolację .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz