Pomysł
na takie ,, leniwe gołąbki" krąży w wielu wersjach. Muszę przyznać , że
latami broniłam się przed takim robieniem na skróty .Moja córa wręcz
przeciwnie.
Czas
:1,5 godziny
Składniki
:
35
dag mielonego mieszanego ( wołowo-wieprzowe )
35
dag pokrojonej włoskiej kapusty
2
cebule drobno posiekane
1
mini kostka czosnkowa Knorra ( lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku )
2
jajka
10
dag ugotowanego ryżu ( 1 woreczek )
sól
pieprz
majeranek
mąka
1 przecier
pomidorowy ( 8-10 g )
1/2
pęczka natki pietruszki
1/2
pęczka kopru
1
kostka bulionu drobiowego ( używam ostatnio Bulionetkę drobiową Knorra )
cukier
papryka
mielona
olej
2
łyżki masła
ketchup
pikantny do smaku
Kapustę
zalać litrem wody i gotować 15 minut od zagotowania. Odcedzić ( odciskając
mocno na sicie ) zachowując wywar.
Cebulę
drobno pokroić i zrumienić na 2 łyżkach oleju .
Wyrobić
mięso z kapustą , ryżem , cebulką , czosnkiem , koprem , jajkami .Doprawić masę
solą , pieprzem, papryką , majerankiem . Uformować 12-15 kotlecików , oprószyć
mąką .Obsmażyć na rozgrzanym oleju .
Przecier
pomidorowy rozrobić z wodą z gotowania
kapusty .Dodać : Bulionetkę ,masło, sól,
pieprz, cukier , paprykę mieloną .Ogrzewać aż Bulionetka i masło się rozpuszczą .Doprawić sos do smaku ketchupem
.
Ułożyć
kotlety w szerokim rondlu o grubym dnie ( 2 warstwy ). Zalać sosem kotleciki.
Dusić na małym gazie 20 minut . Wyjąć delikatnie,, gołąbki " i zostawić do
ostudzenia. Sos zaciągnąć śmietanką.
Przed
podaniem włożyć ponownie ,, gołąbki " w sosie i podgrzać ( jeśli zostawi
się je w sosie to naciągną sosu i będą się rozpadać , a tak można podgrzać tyle
ile potrzeba ).
Ja
podaję wzorem córy same ,, gołąbki " w sosie bez ziemniaków bo przecież
jest już w nich ryż - tylko posypane natką pietruszki .Smaczne .Zbliżone
smakiem do oryginalnych gołąbków w kapuście a zdecydowanie mniej z nimi pracy ,
a co jeszcze ważne przy gotowaniu dla 2 osób to to , że nie potrzeba kupować
całej kapusty , a starczy mieć kawałek .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz