Nie bardzo miałam pomysł na farsz do
roladki drobiowej . To znaczy wiedziałam , że chcę mieć roladkę z piersi
kurczaka z czymś w środku , duszony w czymś co będzie pasować do tego czegoś w
środku i żeby nie trzeba było ,,latać " do sklepu :) .W zasadzie
niebezpieczeństwa , ze nie będzie smaczne nie było bo niby czemu? Wszystkie
składniki smaczne to i rezultat musi być smakowity ( przynajmniej w teorii ) .
Czas: 1 godzina
Składniki :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
6 pieczarek
1/2 średniej cebuli
1 jajko
4 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 łyżki masła
sól
pieprz mielony
1 łyżka mielonej papryki
1 szklanka wody
1/4 grzybowej kostki bulionowej ( lub
inna przyprawa do sosów)
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Pierś podzielić na 2 części . Każdą
rozklepać na płasko tłuczkiem do mięsa ( najlepiej przez folie spożywczą
).Posolić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i
masło i usmażyć na nich na rumiano pokrojone na bardzo drobno 3 pieczarki. Wbić
na nie jajko- wymieszać, lekko osolić i popieprzyć . Usmażyć jajecznicę . Zdjąć
z patelni i ostudzić.
Na patelnię wlać resztę oleju i
usmażyć na nim na rumiano pokrojoną w ,,piórka" cebulę i pokrojone w
plasterki resztę pieczarek.
W czasie gdy cebula i pieczarki się smażą na mięso nałożyć jajecznicę i zwinąć małe roladki. Obwiązać nicią do mięs
. Oprószyć mieloną papryką.
Rozsunąć cebulę i pieczarki i położyć
roladki- obsmażyć na rumiano z obu stron.
Przełożyć do rondelka , dosypać natkę
- włożyć roladki. Na patelnię wlać wodę i zagotować - przelać do rondelka .
Dorzucić kostkę grzybową i dusić na małym gazie 45 minut pilnując by sos za
bardzo nie odparował - uzupełniać jeśli trzeba po odrobinie wrzącą wodą .
Wyjąć roladki- usunąć nici.
Sos doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz