wtorek, 14 sierpnia 2012

Skrzydełka z zupy w pikantnej panierce


Często gotuję delikatne zupy ( np. jarzynową na skrzydełkach ). Ponieważ nie przepadam za wrzucaniem kawałków mięsa obranych ze skrzydełek do zupy , ani obgryzaniu takich ugotowanych wykorzystuję je na 2 sposoby : albo mięso obrane idzie do pierogów , krokietów itp., albo panieruję skrzydełka i smażę robiąc z nich coś a'la kotleciki.



Czas : 15 minut

Składniki:

4 ugotowane skrzydełka kurczaka ( bez tzw. lotek)
1/3 szklanki bułki tartej
2 łyżki mąki
2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1łyżka Vegety ( Jarzynki , Kucharka lub bulionu w proszku - co kto używa)
1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
1 łyżka majonezu
1małe jajko *
tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem )

Z przestudzonych ( najlepiej gdy są jeszcze lekko ciepłe ) skrzydełek usunąć delikatnie 3 kości i 2 chrząstki z góry nad kostkami ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ).


Wymieszać składniki panierki : bułkę tartą , mąkę, paprykę, vegetę, pieprz .
Na talerzykach przygotować jajko roztrzepane z majonezem i panierkę.


Skrzydełka nawilżać jajkiem z majonezem - obtaczać w panierce - znów nawilżać jajkiem z  majonezem i ostatecznie panierować nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt.


Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron( ostrożnie bo panierka jest czerwona i trudno zobaczyć moment kiedy jest usmażona - trwa to moment bo przecież kurczak jest ugotowany ) .W ostatniej fazie smażenia dołożyć na patelnię masło i poczekać aż się spieni.


Podawać skrzydełka z ziemniakami ( najlepiej pieczonymi na rumiano lub obsmażanymi ) i surówką .

* 1 jajko to trochę za dużo na 4 skrzydełka - ale nie miałam więcej skrzydełek a nie umiałam określić wcześniej ile będzie potrzeba - wszystko zależy od wielkości skrzydełek i grubości panierki jaką nakładamy.
**Majonez zmieszany z jajkiem do panierowania sprawia , ze panierka nie jest potem zbita i twarda a jest lekko wilgotna

Brak komentarzy: