Delikatna zupka z chrupiącymi grzaneczkami
Czas : 30 minut
Składniki :
1/2 kalafiora ( może być mrożony ok 1/2 kg )
4 szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
1/2 pęczka usiekanego koperku
sól
szczypta utartej gałki
muszkatołowej
4 łyżki mąki
1 kostka bulionu warzywnego
6 kromek chleba tostowego
olej
Kalafior zalać wodą z dodatkiem kostki bulionowej i gotować 20 minut. W drugim garnuszku
rozpuścić masło , wsypać mąkę , wymieszać . Dodać koper , śmietankę , wywar z
gotowania kalafiora .Przelać do malaksera , dołożyć kalafior i zmiksować.
Doprawić do smaku .
Chleb tostowy pokroić w
kosteczkę .Na patelni rozgrzać olej i obsmażać chleb na rumiane grzanki .Zdjąć
z patelni łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych .
Podawać krem z kalafiora w
bulionówkach ( w miseczkach , na talerzach ) , a grzanki podać osobno tak by
każdy dokładał sobie po kilka tak by pozostawały chrupiące i nie rozmiękły .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz